dimarts, 29 de setembre del 2015

El vincle afectiu a l'escola bressol

El vincle afectiu és la relació de confiança i seguretat que s'estableix entre un adult de referència (mare, pare, educador/a, etc.) i un bebè o infant.
Fins a l'entrada a l'escola bressol, els petits creen aquest vincle, des del seu naixement, amb les persones que li aporten estima i protecció del seu nucli familiar, habitualment sempre solen ser  el pare i la mare en primera instància al llarg dels primers anys de vida.

En entrar a l'escola bressol, l'establiment del vincle afectiu entre l'educador/a de referència i l'infant és bàsic que s'estableixi per tal de desenvolupar millor les capacitats del petit/a i que aprengui a viure noves experiències d'aprenentatge dins l'entorn escolar de manera feliç.
És fonamental, sobretot dins el procés d'adaptació, que es facilitin situacions d'afecte i estima per a començar a establir aquest vincle. I aquest és el nostre paper diàri.

És per això que, dia a dia, les educadores proporcionen diferents moments indivicuals a cada infant per anar-se coneixent i establir aquest vincle de confiança i seguretat tant important per al bon desenvolupament de l'infant.

A mesura que l'infant es vagi sentint segur i estimat dins l'escola, anirà descobrint un nou entorn que l'apassionarà.

Eixugant llàgrimes i dibuixant somriures....



Proporcionar consol i afecte als petits que ho necessiten al llarg d'aquest procés d'adaptació és bàsic per tal d'ensenyar als petits que poden confiar en una nova figura de referència. No tots els infants al llarg del procés es deixen consolar. Però tots els infants, d'una manera o altre, aconsegueixen al llarg dels dies comprendre la nova situació i adaptar-se a aquesta.








Els dies van passant i els infants comencen a gaudir de la presència, contacte i relació que estableixen amb les educadores i també dels espais i companys que hi coneixen a l'escola.

Poc a poc, anem dibuixant somriures...