dimecres, 10 de setembre del 2014

Fi del període d'adaptació

Aquests darrers dies hem acabat el període d'adaptació. Divendres dia 12 comencem a fer l'horari habitual. Això no vol dir que tots els infants ja estiguin adaptats (ja que cada infant necessitarà el seu temps en funció de la seva circumstància i la seva personalitat, per acostumar-se i agafar confiança al nou entorn). Els 4 dies que atribuïm a l'adaptació, per alguns infants no seran suficients, però és el període que, per normativa, se'ns estableix. D'altra banda, la majoria de vosaltres heu de tornar a treballar, i tornar a la normalitat tot establint rutines en els horaris és la millor estratègia per adaptar-se a l'escola. 
Els infants que ja el divendres utilitzaran els serveis d'acollida i de menjador, sobretot en els infants nous, us recomanem que intenteu venir-los a recollir a les 15 hores, si és que tenieu previst deixar-los fins les 17 hores, per tal que no se'ls hi faci tan llarg el dia.
A partir del dia 15, gairebé ja tothom podrà fer els seu horari habitual. Només en casos molt puntuals les educadores han recomanat a alguna família allargar una mica més el període d'adaptació.

Les activitats al llarg d'aquest mes de setembre seran molt diverses i variables en funció del grup, l'edat, el nivell evolutiu i l'infant en concret. El joc més utilitzat durant aquests dies és el lliure, donat que deixem temps als infants per a què explorin i coneguin als nous companys, educadores, espais, materials etc. I també dediquem moltes estones de contacte directe i físic amb els petits: és una manera d'apropar-nos als infants nous i de que comencin a agafar-nos confiança. La majoria d'infants es deixen consolar en les estones d'angoixa, però algun d'ells encara marca les distàncies. Poc a poc, cada infant aprendrà a adaptar-se i a sentir-se segur i tranquil.
A les aules dels grans (2-3 anys), intentem ja donar en algun moment del dia algunes pautes d'hàbits i rutines. 
I a l'aula de mitjans (1-2 anys), dediquem moltes estones a fer jocs de falda per a començar a establir vincle afectiu amb els petits.

Poc a poc, tots tornarem a la normalitat.