divendres, 27 de febrer del 2015

La vella quaresma


Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma.
El mateix dia que acaben les festes de carnestoltes, el Dimecres de Cendra, comença un període de quaranta dies que,  just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua.
La Vella Quaresma és, als Països Catalans, la representació gràfica de la Quaresma, el temps que va de dimecres de cendra fins a Setmana Santa. 

És molt representada a través d'imatges i dibuixos i té una funció de calendari.


Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.
La seva missió és procurar que els més menuts no mengin carn, i per això sempre porta un bacallà a la mà, per tal de donar peix a la mainada.
Un cop ja ha marxat el rei Carnestoltes, a la nostra escola apareix la Vella Quaresma, i això ho expliquem als infants. 
Tenim a la Vella Quaresma penjada en una paret de l'escola i cada divendres l'anem a visitar, ja que la tradició catalana diu que cada setmana se li ha de treure una cama. Així veurem com van passant cada una de les 7 setmanes fins que arribi la Setmana Santa. Cada vegada que s’arranca una cama, els nens i nenes li han de cantar:
“Vella Quaresma, Vella Quaresma
Ai! Que no pot caminar.
Té moltes cames i s’entrebanca;
entre tots l’hem d’ajudar.
És que n’hi hem de treure una,
Una, una, una, una ...
És que n’hi hem de treure una,
perquè pugui caminar"

https://www.youtube.com/watch?v=HQimTbGvIdY

Avui a l'escola, ja li hem tret la primera cama a la Vella Quaresma, i se l'ha endut a casa...la Blnca de l'aula de les Abraçades!





La protagonista de la setmana

Aquesta setmana, a l'aula dels Somriures la seva protagonista ha estat la Marina. I avui, ha vingut la seva mama a fer-nos una activitat molt entretinguda: hem fet papallones amb un tub de cartó. L'hem pintat amb pintura i l´hi hem enganxat unes ales que hem decorat amb gomets. Per finalitzar li hem enganxat uns ulls mòbils i unes antenes.
Ens han quedat unes papallones molt xules!!!