dijous, 6 de novembre del 2014

Iniciem el Projecte Fruita a l'Escola!

Benvolgudes famílies!

Us informem que, a partir de la propera setmana començarem a tirar endavant dins l'aula el Projecte Fruita. Què és i en què consisteix aquest projecte?
A continuació us en fem 5 cèntims...

1.      Justificació del Projecte
Tenint en compte que la fruita és un dels elements indispensables en la dieta dels infants,  i que els aporta vitamines, minerals, aigua i d’altres nutrients, hem decidit incorporar a l’escola el Projecte Fruita.
Mitjançant el Projecte Fruita pretenem potenciar l’adquisició d’uns hàbits alimentaris saludables, perquè els infants adoptin un estil de vida el més sà possible.
Els infants arriben a l’escola ja esmorzats i el projecte fruita afavoreix un tastet molt sà a mig matí, abans de fer l’activitat , més o menys cap a les 9.30 hores cada dia.
Per tal d'iniciar el projecte, haureu d’haver fet provat als vostres fills/es abans a casa totes les fruites que us demanem, per tal d’evitar intoleràncies.
El Projecte Fruita ens permet desenvolupar en els infants el sentit de la vista, el tacte, l’olfacte i el gust, com també introduir nous gustos, amb la diversitat de fruites que van apareixent durant les diferents estacions de l’any.
Mitjançant el projecte Fruita es crea una estona de comunicació entre els infants, d’intercanvi, de saber compartir i de saber esperar. Si un infant no vol menjar-ne, igualment se li ofereix i se li respecta el que no la vulgui, possiblement amb el temps tindrà prioritat per una fruita en concret.
A més de menjar la fruita sencera o a trossets, també hi ha la possibilitat de fer sucs o liquats i gaudir elaborant-los, així com també macedònies.
Les famílies, però hi teniu un paper molt important, i per tal d’engegar aquest projecte necessitem el vostre compromís a l’hora de col·laborar duent la fruita a l’escola quan s’us demani.
Dins del Projecte Fruita, també es contempla la possibilitat que quan sigui l’aniversari d’un nen/a pot dur un pastís amb fruites diverses, en comptes d’una coca de sucre, que és el més habitual (això ja és elecció vostre).


Quan iniciarem el projecte (temporització):
Començarem el projecte un cop passada l’adaptació. En aquest cas, el proper dilluns, dia 10 de Novembre, i fins el mes de  juliol. La durada de l'activitat serà d’uns 20 minuts i l'acostumarem a fer als matins de 9,30 h. a 10 h.
Com es durà a terme el projecte?
Cada dilluns hi haurà 4 famílies que seran les encarregades de dur les peces de fruita que us demanarem (a través de l'agenda, de la pissarra i per correu electrònic), per tota la setmana. Cada família portarà un tipus de fruita diferent. (ja us indicarem quina). Dins l'aula hi haurà una cistella o safata en un racó sobre una taula, on vosaltres mateixos hi podreu dipositar la fruita que heu dut junt amb el vostre fill/a.
Activitat dins l'aula...
Els infants seuran al voltant de la taula i la mestra presentarà la fruita. Els infants la podran tocar, olorar, anomenar, comptar,... després de pelar-la i tallar-la, es col·locarà en una safata i els infants esculliran la fruita que volen menjar, i s'aniran passant la safata d’uns als altres (amb l’ajuda de la mestra).
Donarem algunes pautes als infants com, per exemple: que la fruita que es toca, s’ha d’agafar i menjar i no tornar-la a deixar a la safata. Anirem acostumant als petits a no manipular-la en excés.
En acabar, rentarem les mans i els estris.
Objectius que ens proposem...
·         Anar adquirint l’hàbit de tastar i menjar diverses fruites durant el curs escolar.
·         Gaudir d’una estona amb els/les companys/es i compartir-la.
·         Reconèixer les diferents fruites que les famílies i els infants porten a la classe.
·         Fomentar la participació de les famílies en aquest projecte.
·         Esperar que la mestra peli i prepari la safata de fruita i arribi el seu torn.