La son és una necessitat vital per a les persones de totes les edats. En el cas dels infants és esencialment important un bon descans nocturn, ja que si no dormen bé de nit, tampoc estaran bé durant el dia.
Quantes hores necessiten dormir el infants dels 18 als 36 mesos?
D'1 a 3 anys de vida es recomana que dormin entre 10 i 13 hores diàries. La migdiada també és recomanada, almenys de dues hores i mai més tard de les 4 de la tarda, perquè aleshores podrien tenir problemes per anar a dormir d'hora i conciliar el son. Però no cal forçar-los a dormir, si no tenen son.
A quina hora han d'anar a dormir?
En aquestes primeres edats, l'hora idònia per anar a dormir està entre les 20.30 i les 21.30 hores.
És aconsellable establir una rutina diària i anar a dormir cada dia a la mateixa hora, si és possible. No es tracta tampoc de ser inflexibles, però la regularitat en els horaris i de les activitats diàries afavoreix positivament en els hàbits del son.
Com treballar des de casa la rutina d'anar a dormir?
Cal principalemtn que l'hora d'anar a dormir no sembli un càstig, ni pel pare o mare, ni per l'infant. Hem d'intentar fer entendre a l'infant que dormir és una recompensa, una necessitat i un plaer.
La rutina d'anar a dormir ha d'estar inmersa dins un ambient agradable, tranquil i relaxat: ens banyem abans de sopar, sopem parlant amb el pare o la mare, i preparem una petita activitat per afavorir el son com, per exemple, explicar un conte a mitja llum.
Si pretenem fer alguna activitat abans d'anar a dormir ha de ser 1 hora abans de l'hora que ens marquem com a límit. Cal que tinguem present que alguns programes televisius o dibuixos animats abans d'anar a dormir poden excitar encara més l'infant i aleshores provocar-li dificultats per a conciliar el son.
Ens podem ajudar d'alguns senyals que indiquin a l'infant que ha arribat l'hora d'anar a dormir, com per exemple, les agulles del rellotge, o el fi d'alguna activitat.
Hem de procurar repetir la mateixa rutina cada dia per tal que l'infant aprengui l'hàbit de manera positiva, i senti seguretat i confiança d'ell mateix en aquell moment del dia.
Podem estirar-nos amb els nostre fill/a al llit i fer-nos carícies, explicar què ha fet durant el dia, parlar o imaginar coses boniques, explicar algun conte, o cantar algunes cançonetes mimades, i anar donant-li tot allò que necessiti l'infant per adormir-se (xumet, nino, llençolet, etc.) en cas que ho necessiti.
Un cop ha acabat el ritual d'abans d'anar a dormir, estirarem l'infant al seu llit, i ens acomiadarem d'ell dient-li "bona nit", i sortirem de l'habitació. No cal tancar del tot el llum. A vegades hi ha petits/es que prefereixen tenir una llumeta. Podeu deixar-la sense cap problema.
Què passa quan l'infant es desperta i plora a mitja nit?
Sempre que el nen o la nena plori, cal anar a veure què li passa. Comprovarem que es troba bé, i li demostrarem que estem allà per ajudar-lo, si cal. L'acaronarem, l'abraçarem, li farem petons, i el tranquilitzarem. Li parlarem en veu baixa sense obrir el llum. El tornarem a estirar i sortirem de l'habitació abans que s'hagi tornat a adormir, sense enfadar-nos. Ens hem de mostrar comprensius i pacients!
Quines condicions ambientals afavoreixen el son?
La forscor: és important que l'infant associï el son nocturn amb la foscor, perquè així s'adapta als horaris i sap diferenciar entre les activitats del dia i de la nit.
El silenci: és bo mantenir unes condicions que afavoreixin el descans. No cal exagerar, s'han d'adaptar a les condicions de l'entorn on viuen. Està bé reduir els sorolls, però sense impedir el desenvolupament normal de la nostra llar.
Dormir en el seu llit independent: per garantir el seu descans, l'infant s'ha d'acostumar a dormir a la seva habitació, en el seu llit. I hem d'aconseguir que hi estigui a gust a la seva habitació. Que li resulti confortable i agradable.
I si vol dormir amb els papes?
Quan és un fet puntual, no hi ha cap inconvenient que el petit/a pugui dormir al llit dels papes. L'inconvenient sorgeix quan aquest fet es converteix en un costum habitual.
En aquest cas, haurem de posar en joc totes les estratègies possibles per tal de reconduir aquesta situació. Li hem de fer entendre la importància de dormir solets, perquè es fan grans. Li podem proposar alternatives: deixar la porta mig oberta, una llumeta encesa, quedar-nos una estona estirats al seu costat, etc. En el moment que l'infant ho accepti, l'hem de felicitar i fer-li saber l'alegria que ens produeix.
Com aconseguir que els petits no matinin tant?
El més normal del món és que un infant petit es desperti d'hora al matí. A la majoria dels pares i les mares ens agradaria que això no fos així, sobretot els caps de setmana, per poder dormir una mica més nosaltres també! ;) El més habitual en aquests casos, bé per comoditat, bé per practicitat és posar-nos a l'infant a dins els nostre llit, així aconseguim dormir una miqueta més. Tot i que no sigui el més correcte, moltes vegades és el més gratificant per ambdues parts.
A mesura que vagi creixent l'infant, i considerem que no córre cap perill, li podrem anar demanant que es quedi una estona més estirat al llit, mirant un conte o jugant sol a la seva habitació a algun joc tranquil fins que sigui l'estona de llevar-se tota la família.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada