Adéu al xumet!

Consells i pautes per treure el xumet
És important tenir clar que al voltants dels 2 anys cal anar abandonant el xumet fins aconseguir deixar-lo de banda per sempre més. La raó fonamental és una raó física: impedeix una bona evolució de la dentició. Si parleu amb amics, coneguts, etc... us poden dir moltes maneres de com treure el xumet als vostres fills/es. Les més recorregudes són: donar el xumet als Reis mags, al pare Noel, al caga Tió, als nens petits, etc... A vegades, però, a l'infant li pot arribar a costar molt trencar amb aquest element de seguretat.
Tots els infants que han dut xumet des de ben petits fins ara, probablement els costarà deixar el xumet. Moltes vegades, els pares tendim a allargar el tema per comoditat nostre (és cert que el xumet els calma i tranquil·litza, però hem de recordar la nocivitat del xumet en relació a la parla, el paladar i les dents.
Com ens podem plantejar doncs la retirada del xumet? Us deixo amb un petit recull d'estratègies i pautes per dur amb cert èxit aquesta operació:
·                     Hem de conscienciar a l'infant que aviat deixarem el xumet perquè s'està fent gran i el xumet és només per als nens més petitons. Li podem explicar que és dolent per les dents i la boca, que si ens parla amb el xumet a la boca no l'entenem bé, ... Cal anar fent aquest treball dies o mesos abans.
·                     Procurar fer el pas quan no hi hagi canvis a la vista: adaptacions escolars, arribada d'un germà/na, canvi de llit o habització, etc. És important esperar a fer-ho al moment idoni.
·                     Es recomana fer-ho de manera gradual, per exemple, deixar-lo a casa quan sortim i anar espaiant els moments que el porta a la boca fins que només el porti per dormir o en moments "crítics" i estressants per ell: gana, son, visita al pediatre...
·                     Ens pot ajudar força explicar-li alguns contes que parla del xumet. N'hi ha de molt graciosos i que els deixen ben bocabadats: El xumet de la nina de l'editorial Corimbo és molt bo o l'Adéu, xumet, de l'Editorial Combel, aquest últim bastant interactiu per fer amb els nens/es (hi ha enganxines i fins i tot una medalla).
·                     Cal una bona dosi de paciència, sobretot a l'hora de posar-los a dormir, perquè segurament és quan més el trobaran a faltar. És aconsellable, per poder substituir el “mono”, donar-los un nino a algun objecte que els calmi una mica i, el més important, un cop hem tret el xumet, procurarem no defallir. El millor que podem fer és no tenir-ne cap a l'abast i així evitem temptacions.

A vegades, és el mateix infant qui ell/a sol/a decideix que ja no vol més el xumet, de sobte i quan sembla que estan més enganxats que mai, s'agobien i el tiren a la brossa i no el demanen mai més.

Però com sempre, recordeu que, cada nen i nena és un món! Així que, pas a pas, i molta paciència!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada