dijous, 24 de setembre del 2015

L'hora del dinar a l'escola durant les primeres setmanes


L'hora del dinar, junt amb la dels descans del migdia és una de les estones més importants del dia dins l'escola bressol. És un moment en el qual s'hi transmeten hàbits, valors i normes socials i culturals. L'infant, poc a poc, aprèn quin ha de ser el seu comportament en grup a l'hora del dinar i assimila tota una sèrie d'habits i rutines lligades a aquest moment del dia.
Durant les primeres setmanes d'inici de curs i, en funció de l'edat de l'infant, i per cada grup en concret, ens adaptem a les necessitats específiques dels petits/es i respectem els hàbits que tinguin apresos per tal de fer sentir l'infant més còmode i tranquil durant aquestes primeres setmanes de transició.
Per a tots aquells pares i mares que us pregunteu: i el meu fill/a hi menja bé a l'escola? i com hi dorm? us hem de dir que l'estona del migdia és una estona molt tranquil·la i relaxada. Tot i que fa poquetes setmanes que hem iniciat el curs, els nous infants es mostren comtents en el moment de l'àpat.
Distribuïm els infants segons edat i nivell evolutiu: 
els infants de 2-3 anys seuen en taula rectangular, en petit grup de 5-6 infants i en un extrem de la taula s'hi asseu l'educadora per animar-los i ajudar-los a dinar.
els infants d'1 a 2 anys, que ja mengen sòlid, seuen en cadires de braços fent taula rodona en petits grups de 4 infants, amb una educadora que els ajuda.
Els infants d'1 a 2 anys, que encara mengen triturat, seuen en hamaqueta, a la flada, o a la trona i és l'educadora qui els dóna el menjar. Si l'infant comença a menjar trossets, deixem que els pugui agafar amb la mà i així experimenti amb la textura de cada aliment nou.
I els nadons, depenent del que mengin, si és biberó o papilla se'´ls dona també a la falda o asseguts a l'hamaqueta o trona.
És normal si algun dels vostres fills/es al llarg d'aquestes primeres setmanes no hi menja gaire a l'escola. Recordeu que estan passant per un procés d'adaptació, i l'hora del menjar i del dormir a l'escola, també serà part del procés.
Poc a poc tots els infants aniran familiaritzan-se amb el menjar de l'escola i tastant nous aliments.