La Creativitat infantil

Moltes vegades els adults volem que els nostres fills facin el què els diem i com ho volem, sense tenir en compte els seus sentiments ni la seva opinió. Si que és cert que en alguns casos les coses s’han de fer com toquen, però en altres casos, en els que hi ha la possibilitat d'afavorir la seva creativitat, és important deixar fer a l'infant. Hem de donar llibertat a l'hora d'escollir colors, o tècniques plàstiques. No se’ls poden tallar les ales, si ho fem els perjudiquem en el mateix moment (generant frustració, per exemple) però també en un futur.
El fet de fomentar la creativitat els ajuda a expressar-se per sí mateixos, a desenvolupar el seu pensament abstracte, a resoldre problemes i relacionar-se millor amb els altres. La clau està en respectar els seus temps d’aprenentatge i donar-los llibertat perquè desenvolupin la seva imaginació.
La creativitat és una actitud que tots els individus tenim, més o menys desenvolupada, per a produir idees i solucions noves. És el procés de presentar un problema a la ment amb claredat (ja sigui imaginant-ho, visualitzant-ho, fent una suposició...) i després originar o inventar una idea, concepte, noció o esquema segons les línies noves no convencionals.
Des que neix, l’ésser humà té la capacitat de crear. En totes les persones (grans i petites) existeix un clar impuls de fer coses, un instint que només pot explicar-se com una necessitat permanent d’experimentar, d’indagar, de relacionar...és un potencial innat que s’ha de cultivar. En els nens i nenes, aquesta activitat experimental requereix de llibertat per crear i per establir noves relacions, però també necessita l’ajuda d’un guia per donar-li suport i que sobretot no el reprimeixi.

L’art és molt important per als infants, els ajuda a expressar-se per si mateixos. El desenvolupament abstracte, els permet fer eleccions i resoldre problemes. També permet:
·                     Construir l’autoestima: al proporcionar als infants recursos creatius, es confirma el seu dret a jugar i s’estimula la individualitat
·                     Augmentar la consciència d’un mateix: sentir-se lliure per expressar-se, característica que estimula i és estimulada pel procés creatiu, és un requisit previ per l’èxit en diferents camps.
·                     Desenvolupar la comunicació i afavorir la seva socialització:permetre als nens i nenes que expressin tot tipus d’emocions és part de l’estratègia per fomentar la creativitat. Són més conscients dels sentiments dels altres i també més receptius. Demanen el què necessiten, declaren les seves preferències i són flexibles a l’hora d’enfrontar-se a una gran varietat de relacions socials.
·                     Fomentar la integritat: les persones creatives es senten realitzades i integrades quan fan alguna cosa pel què posseeixen un talent especial.
En definitiva, els infants necessiten embrutar-se, provar coses, investigar... per descobrir i aprendre del món que els envolta. Si no els deixem fer ni experimentar, en un futur no sabran fer res fora de la “normalitat” i no tindran prou recursos ni alternatives.
Així doncs, us convido a fer un petit exercici amb els vostres fills i filles: doneu-los una mica de pintura (de dits, aquarel·les, ceres...) i un full i deixeu-los que facin el que els vingui de gust. És molt gratificant veure les seves cares!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada