divendres, 16 de maig del 2014

Les rebequeries

I aquí us proposem...un altre tema per a la reflexió...

Quina és l'actitud més adequada que hem de tenir davant la rebequeria d'un infant?: enfadar-se, obviar-la, renyar, mostrar-se indiferent...

Potser el més adequat és actuar a diferents nivells:

  • Sense perdre la calma, realitzar actuacions educatives encaminades a ajudar els infants a reconèixer els seus sentiments (ira, ràbia, impotència, frustració...); posar paraules a la situació viscuda (explicar quin desencadenant ha fet que l'infant s'enrabiés, i com aquest, incapaç de contenir i d'entendre tota la seva ràbia, ha cridat, ha plorat...).

  • Fer-li saber quins comportaments estem en disposició d'acceptar o no acceptar (mostrar els límits que no pot passar, les coses que no pot fer...). Cal entendre que una educació en positiu implica establir límits, entesos com aquells espais reals i també emocionals que els adults proporcionem als infants i que els permeten l'experimentació i el desenvolupament sense córrer el risc de fer-se mal o de fer-ne als altres, i també sense la necessitat de prendre decisions que no els corresponen.

  • Buscar amb l'infant solucions al problema originari, fer bones preguntes que l'ajudin amb la seva resposta a entendre la situació viscuda i que també li aportin idees que el puguin ajudar a resoldre, en una altra ocasió, un problema similar de forma més adequada.

El següent pòster de The Devereux Foundation il·lustra de forma senzilla el pasos que són convenients realitzar. 



D'altre banda, us deixem un altre recurs, un llibre que parla de cóm ensenyar a controlar la ira:



Enseñando a expresar la ira: 
  • Nº de pàgines: 232 pàgs.
  • Encuadernación: Tapes toves
  • Editoral: PIRAMIDE
  • Llengua: CASTELLÀ
  • Resum: L'ira és una emoció innata i positiva en el ser humà. A vegades es sol confondre l'ira amb l'agressivitat que, en realitat, és una expressió d'aquesta. A més a més, en els infants es tracta d'una expressió emocional, i en ser tant intensa en alguns moments evolutius, produeix un alt nivell de malestar en els pares. En aquest llibre pares i mares podeu trobar un punt de partida per entendre què són les emocions i quina importància hi tenen en el creixement i desenvolupament dels vostres fills/es. Llibre dirigit especialment a pares i mares, basat en la intervenció familiar i, a més ofereix recursos com ara jocs, contes i activitats, per tal d'afrontar amb seguretat totes les manifestacions infantils que es deriven de les expresions emocionals, principalment, de la ira. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada